Hrvatska, Lošinj, Mali Lošinj 

Aldina Stuparich Burić

Aldina Stuparich Burić


Slika lošinjskog jedrenjaka

Lošinjani su svojim jedrenjacima oplovili svijet, te pridonjeli napretku Lošinja u gospodarskom i kulturnom smislu. Naši preci su i za svoj simbol odabrali jedrenjak koji još od 19. stoljeća krasi lošinjski grb. Lošinjski jedrenjaci koje izrađuje Aldina Stuparich uspomena su na najslavniji dio lošinjske povijesti, te na poznate slike jedrenjaka koje je izrađivao kapetan Ivanković, ili Aldinin otac, Ivan Giannetto Stuparich, po uzoru na zavjetne slike iz Annunziate. Svaka slika koje izrađuje Aldina je unikat, a izrađena je temperom na lesonitu u raznim dimenzijama. Slika može predstavljati jedan ili više konkretnih jedrenjaka kao što je npr. "Ettore M., "Contessa Hilda", "Jupiter", "Deveron" itd. koji su vezani za povijest Lošinja, bilo da su izrađeni ili su bili u vlasništvu Lošinjana. Takve slike prati priča o tom konkretnom jedrenjaku - podaci o izgradnji, kapetanu, podvizima, havarijama i sl. Slika može prikazati i posebnu vrstu jedrenjaka koji su se gradili u Lošinju, ili na kojima su plovili Lošinjani. Najčešće su bili bark, brik-škuner, nava. Takve slike prati priča o toj vrsti jedrenjaka - kakvo je bilo jedrilje, koliko su bili veliki, koje su posebnosti, razdoblje gradnje i slične karakteristike. Na sovijm dijelima, Aldina preferira tmurne pozadine, s olujnim morem i tamnim ili oblačnim nebom u kontrastu s brodovima, da bi nas podsjetila da su lošinjani često jedrili nemirnim morem, a gotovo nikad ne prikazuju ljude, jer svaki jedrenjak već i sam za sebe ima dušu i poebnu životnu priču.

Aldina Stuparich Burić

Mate Vidulića 22

Tel:+385 51 233 276


Kontakt

Aldina Stuparich Burić

 
Mate Vidulića 22
HR-51550 Mali Lošinj
Hrvatska
 
+385 (0)51 233 276
 
aldina.buric@gmail.com

Foto galerija

Komentari


Italian Bellobarbich Laura  |  12.08.2013  |  StarStarStarStarStar
Bellissimi quadri. Quanti ricordi.... mio padre mi parlava spesso di tuo padre.
Italian alberto  |  09.01.2012  |  StarStarStarStarStar
felicissimi di vederti su internet questi quadri sono come al solito meravigliosi. saluti anche a tua mamma alberto & conny ps mi fai un ex voto come la foto?
Croatian vatra  |  02.09.2011  |  StarStarStarStarStar
ludilo
Croatian mare  |  30.03.2011  |  StarStarStarStarStar
super!

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Planer putovanja

Dodaj "Aldina Stuparich Burić"
Naš "Planer putovanja" Vam pomaže organizirati boravak na Lošinju. Jednostavno dodajte destinacije ili druge točke interesa, a "planner" će ih posložiti te ispisati na printeru - spremne za ponijeti na putovanje!

Vremenska prognoza

ned, 20.4.

Mostly Sunny 15°  12°

pon, 21.4.

Rain / Wind 15°  13°

uto, 22.4.

Mostly Sunny 16°  13°

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
 
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Riva lošinjskih kapetana 29, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr