Hrvatska, Lošinj, Mali Lošinj 

Tehkon suveniri

Tehkon suveniri


1. Oslikana torba

Torbe za kupovinu oslikavam motivima bilja koje raste na našem području. Omiljeni motivi su: lavanda, šipak, ružmarin, agave, buhač, kadulja, smilje...

HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

2. Miris u srcima

Miris u srcima je mirisni suvenir u obliku srca od pečene gline. Dovoljno je ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja na ova srca i opojan miris će se proširiti po prostoru.

3. Torbica za začine

Torbica za začine je idealna ukoliko želite čuvati začine u drukčijoj ambalaži. Torbica ima nekoliko pretinaca, a svaki je pretinac oslikan biljkom koja se nalazi u tom pretincu.

HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

4. Torbica za začinsko bilje

To je platnena torbica sa nekoliko pretinaca (3-4) koja se vješa na zid. U svakom pretincu nalazi se vrečica sa osušenom biljkom koja je nacrtana na njemu. Najčešće su to: origano, lovor, kadulja, majčina dušica, mirta, smilje, ...

HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

5. Vezena vrećica za lavandu

Vrećica za lavandu ukrašena je vezenim motivom nekoliko stiliziranih cvjetova lavande. Kad se vrećica zaveže satenskom vrpcom izgleda kao da je stručak lavande pričvršćen za vrećicu.

HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

6. Vezena torbica s vezenim mirisnim jastučićima

Vezeni motivi na torbicama i jastučićima su: cvijeće, ribe, palme, sunce, more,...Ova torbica je predviđena za vješanje na zid, u ormar, u automobil,... Jastučić je ispunjen mješavinom raznih mirisnih biljaka koje sakupljam i sušim tijekom godine. Dovoljno ga je lagano protljati da bi prekrasno zamirisao mirisom našeg otoka. U mješavini se nalazi oko 15-tak različitih biljaka.

HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

7. Vaza sa suhim biljem na pločici

U vazi od terakote umetnuto je razno sušeno bilje / lovor, ružmarin, lavanda /.
Bilje može biti jestivo pa se može držati u kuhinji na dohvat ruke kod kuhanja ili može biti aromatično pa ga je dovoljno samo malo dotaknuti da bi zamirisalo, a može biti i neka druga mješavina. Već pripremljenu kiticu svaki gost može nadopuniti po izboru sa suhim ili svježim aromatičnim biljem koje raste u lošinjskom vrtu.

8. Slika na kušinu ki vonja po Lošinju

Često u sjećanju nosimo mirise nekog mjesta. Naš otok mnogi pamte po mirisu bora, ružmarina, oleandra, smilja, mente, limuna…
Ovaj suvenir se sastoji od crteža biljke koja raste na našem otoku na gipsanoj, glinenoj ili keramičkoj pločici i malenog jastučića „kušina„ koji je ispunjen suhim biljem.


Ako se radi napr. o kadulji, tada je jastučić napunjen sušenom kaduljom, a ako se radi o biljci koja nema karakterističan miris (agava) tada je u jastučiću mješavina biljaka ubranih na našem otoku.

9. Mali mirisni macaklin

Mali mirisni macaklin je glinena pločica ukrašena likom macaklina u prirodnoj veličini. Obojen je pješčanom bojom i sitnim smeđim i bijelim točkicama kako bi izgledao što prirodnije. Idealna je podloga za eterična ulja, koja se mogu nakapati i tako osvježiti prostor.

10. Macaklini

“Macaklin - mali, neugledan i oku neprivlačan noćni gušter iz porodice gekona, postao je predmet mog likovnog izražavanja. oji macaklini su od pečene gline. Obojeni su akrilnim bojama i ukrašeni šarama u tehnici točkica. Na taj način svaki je macaklin jedinstven i neponovljiv. Nadam se da će na ovaj način i drugima postati privlačniji i na taj način prihvaćen“.

11. Minijature sa školjkama

Školjke sa naših plaža, očišćene su i bez posebne obrade smještene u okvir pojedinačno ili u malim skupinama. Svaka sličica je malena uspomena na more, ljeto i plažu.

Skoro svatko ima barem poneku školjkicu koju ponese sa ljetovanja, da bi uspomena bila dugotrajnija, stavljena je u okvir, sa svojim narodnim i latinskim nazivom, te je obojena akrilnim bojama u tonovima mora i obale.

12. Minijature s biljem

Skupljeni primjerci grančica i suhih trava smješteni su u minijaturne okvire od gipsa obojenih akrilnim bojama. Tako nas dijelići prirode dugotrajno podsjećaju na duge šetnje po našem otoku. U okvirima su svoje mjesto našli kopneni puževi, kamenčići, grančice, mahovina, mirisno bilje i sve što naša bujna priroda pruža.

13. Za tijelo i dušu – ručnik, jastučić

Ugodni dani odmora, ljenčarenje uz more i opuštanje u spa-centrima u Lošinju prolete u trenu. Naši gosti vrate se u svoje gradove i njihov život postane užurban i stresan. Svakodnevne obaveze su brojne, te na kraju dana svatko sigurno poželi toplu kupku, masažu i opojne mirise eteričnih ulja... Zato se tu nalazi ručnik na kojem je izvezen stručak lavande. Također je tu i jastučić u obliku valjka koji vrlo jednostavno podupire glavu, a iz njegove sredine širi se opojan i umirujući miris lavande.

Tehkon suveniri

Autor: Mirjana Španiček

Maria Martinolića 9, 51 550 Mali Lošinj

Tel: +385 (0)51 231 968

Mob:+385 (0)98 426 844

www.tehkon.hr


Kontakt

Tehkon suveniri

 
Maria Martinolića 9
51 550 Mali Lošinj
Hrvatska
 
+385 (0)51 231 968
 
+385 (0)98 426 844
 
mirjanaspanicek@yahoo.com
 
www.tehkon.hr

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Planer putovanja

Dodaj "Tehkon suveniri"
Naš "Planer putovanja" Vam pomaže organizirati boravak na Lošinju. Jednostavno dodajte destinacije ili druge točke interesa, a "planner" će ih posložiti te ispisati na printeru - spremne za ponijeti na putovanje!

Vremenska prognoza

sub, 19.4.

Partly Cloudy 15°  12°

ned, 20.4.

Mostly Sunny 15°  12°

pon, 21.4.

Light Rain 15°  13°

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
 
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Riva lošinjskih kapetana 29, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr