Hrvatska, Lošinj, Nerezine 

Trgovački obrt Gulam

Trgovački obrt Gulam


1. Suveniri od maslinovog drva

Na lošinjskim jedrenjacima koristilo se posuđe izrađeno od maslinovog drva kojeg je na otoku bilo u izobilju. Zdjele, soljenke, vrčevi i bačve za vino od maslinova debla bili su najbolji čuvari hrane i pića na dugim i nemirnim plovidbama jer je iznimno otporno na truljenje. Lošinjski kapetani po tradiciji koja se prenosila s koljena na koljeno, naručivali su kod domaćih stolara amajlije i privjeske od maslinova drva kako bi ih štitili na opasnim plovidbama. Na njih bi dali ugravirati lik Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca ili nekog drugog sveca zaštitnika njihove obitelji. Svojim suprugama su pak naručivali i poklanjali narukvice sa svecima, te zdjele i pladnjeve za serviranje limuna i naranči. Specifičnost uporabnih predmeta od maslinova drva je u tome što su unikatni, nema dva ista komada.

Maslinovo drvo kao simbol zemlje čuva izvorni okus hrane, svježinu bilja, a svojim oblim, elegantnim linijama i šarama podsjeća na ženske obline i ismbolizira majku hraniteljicu. Posebno su se cijenili predmeti izrađeni od korjena masline jer su iznimno čvrsti i imaju čiste linije. Čvoravost maslinova drva zadržava se finom ručnom obradom, a premazivanjem maslinovim uljem dobiva se sjaj i punoća drveta.

2. Žličica od maslinovog drva

Od kako je, kako legenda kaže božica mudrosti Atena svojim kopljem udarila o stijenu i stvorila maslinu, ovo se drvo proširilo po čitavom Sredozemlju, a zatim i po svim zemljama svijeta koje imaju klime e slične mediteranskoj. Uporabna vrijednost žličice od maslinovog drva: preporučujemo za vađenje šećera, soli, meda...

3. Kacijola od maslinovog drva

Maslina je za narode koji tu žive oduvijek bila neobično važna - gotovo sveta. Stablo masline bilo je simbol snage, plodnosti i postojanosti, a njenim su se grančicama ovjenčavali slavljenici i pobjednici. Kacijola od maslinovog drva može biti ukras u prostoriji, davati mu toplinu, ugodu dodirom. Njome se može grabiti voda, ulje iz kamenice...

Trgovački obrt Gulam

Biskupija 9a 51554 Nerezine

Mob. 099 679 44 53


Kontakt

Trgovački obrt Gulam

 
Biskupija 9a
51554 Nerezine
Hrvatska
 
+385 (0)99 679 4453
 
sonja.gulam@gmail.com
 
www.gulam.eu

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Planer putovanja

Dodaj "Trgovački obrt Gulam"
Naš "Planer putovanja" Vam pomaže organizirati boravak na Lošinju. Jednostavno dodajte destinacije ili druge točke interesa, a "planner" će ih posložiti te ispisati na printeru - spremne za ponijeti na putovanje!

Vremenska prognoza

sri, 16.4.

Partly Cloudy / Wind 11° 

čet, 17.4.

Mostly Cloudy / Wind 14°  11°

pet, 18.4.

Mostly Sunny 16°  12°

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
 
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Riva lošinjskih kapetana 29, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr