Osor

0
Rate this post
  1. Pružatelji usluga
  2. Privatni smještaj za odmor
  3. Kampovi
  4. Prilike
  5. Turističke turističke atrakcije
  6. Šetnje kao i tečajevi
  7. Hotelski sadržaji

Informacija

Info

Iako malen, sa svega sedamdesetak stanovnika, Ossero je, zahvaljujući svojoj svečanoj prošlosti, ali i neoštećenoj eleganciji, nezaobilazan za sve koji odlaze na otoke Cres i Lošinj (Cres kao i Lošinj).

Tisućljetni grad arhipelaga, s bogatom, ali i osebujnom prošlošću, postao je poznat u stara vremena. To pokazuje svaka stijena ovog bezvremenskog grada, smještenog upravo na mjestu gdje se otoci Cres i Lošinj zbližavaju, praktički sudjelujući u poljupcu. Zahvaljujući mreži koja dijeli oba otoka (Cavata, Kavuada, Cavanella), koja je nudila mogućnost protoka i plovidbe od jednog mora do drugog, Ossero je u prošlosti bio glavna prometna linija između sjevernog Jadrana i Dalmatinska obala, koja je zbog toga postala međunarodna luka.

Strukture gradskih zidina otkrivaju prethodnu čiji tragovi sežu u 9. stoljeće. prije Krista a također i ime grada, Osor-Apsoros, za koje se očekuje da potječe iz drevnog eròe Apsirto, čini ga mitološkim gradom.

Antički gradski trg na kojem se nalaze raskošne građevine XV, kao i XVI stoljeća, od strukture centra grada s lođom, (sadašnji Stari gradski trg na kojem se nalaze ljupke građevine iz XV i XVI stoljeća, od palača centra grada s lođom, (postojeća povijesna zbirka Ossero – Lošinjski muzej), biskupska kraljevska rezidencija kao i prekrasna katedrala sa zvonikom, čini povijesno središte općine.

Cijeli grad Ossero je prava al fresco galerija, u kojoj su svoje tragove ostavili umjetnici iz raznih razdoblja, od današnjeg Meštrovića do ostataka antičkih zidnih površina, kaštela te prve vrlo ranokršćanske bazilike. Gradska galerija čija dvorišta, ali i parkovi među zelenilom skrivaju tragove starih vikendica, samostana i renesansnih lokaliteta. Grad, koji je i pozadina i muzej, u ljetnom razdoblju postaje i prava pozornica, prepuna kulturnih prigoda, uključujući i nadaleko poznate Osorske glazbene večeri, koje su se događale u ljetnim mjesecima od 1976. godine.

Zajednica koristi ekskluzivan, dobro organiziran i ujedno udoban smještaj, dok se izvan grada, uz more, nalaze dva kamping područja, s plažama i restoranima.

ELEKTRONIKA