Miomirisni studeni – maslina i divlja ruža

0
Rate this post

MASLINA (lat. Olea europaea L.).

Najranija i ujedno najpoznatija kulturna biljka Mediterana. Stabla masline žive stoljećima. Treba napraviti razliku između divljih maslina – Olea europaea L. subsp. pitoma maslina oleaster Olea europaea L. subsp. sativa. * subsp. to je skraćenica od latinskog naziva za podvrstu.

MASLINE U MOOM I VAŠEM VRTU.

Divlja maslina izgleda kao zimzelena i stvarno razgranata živica, koja je nešto niža i ima manje listove i izrazito trnovite grane te se stoga razlikuje od pitome masline. Plodovi divlje masline dodatno su manji od plodova pitome masline. Zreli plodovi su gotovo crni i imaju veliku košticu. Divlje masline šire se u potpuno suhim i grubim područjima našeg primorja. Stotine asortimana pitomih maslina koje se uzgajaju diljem svijeta proširene su selekcijom i uzgojem.

NUTRICIJSKA VRIJEDNOST.

Masline u mesnatoj komponenti kao i sjemenke imaju ulje kao materijal za dobivanje. Djevičansko hladno potisnuto ulje je kombinacija glicerida koji sadrži 80-85% oleinske, 5-10% linoleinske i također 8-15% palmitinske kiseline i također neke besplatne masne kiseline. Zbog svoje strukture maslinovo ulje je vrhunsko dijetetsko ulje.

  1. KONTRAINDIKACIJE: Problemi s trbuhom mogu se pojaviti kod osjetljivih osoba.
  2. ZANIMLJIV.

Maslinovo ulje je bilo temelj zdravlja obalnog stanovništva. Nekada je služio kao način otplate, ali i ujedno za pripremu svakodnevne hrane.

VAŽNO JE ZNATI.

Ulje za masažu proizvodi se od hladno prešanog maslinovog ulja u kojem su natopljene brojne osušene ljekovite biljke (gospina trava, ružmarin, lavanda, neven…). Ljekovita, ali i važna ulja iz biljaka izuzetno se dobro otapaju u maslinovom ulju i na taj se način postiže daleko bolja primjena ljekovitih djelatnih tvari. Maslinovo ulje (djevičansko ulje) žute do zelenkasto-žute nijanse dobiva se hladnim prešanjem svježih ili osušenih maslina (prinos je 20-40%). Ulja prešana na višim temperaturama i tlakovima mogu se koristiti za hranu tek nakon rafiniranja.

  • DIVLJA RUŽA.
  • Divlji šipak, šipak, pas povećan, pas se popeo, lat. Rosa canina L.
  • NAR U MOOM KAO I VAŠEM BATU.

Širi se kao sezonska živica, a također može sazrijeti do tri metra. Grane su tanke, dugačke i bodljikave, a cvijet je ružičasto-bijel koji se zatvara tijekom noći. Cvjeta od svibnja do srpnja, a raste i u listopadu i studenom. Duguljasti tvrdi plod izrazito crvene boje ukras je kasnih jesenskih, ali i zimskih mjeseci. Plodovi se beru potpuno zreli kao i mekani. Čvrste plodove treba staviti na sunce da sazriju. Širi se u ugodnim okruženjima, na svijetlim rubovima šuma, uz prometnice, kao i živice, u nizinama i obroncima. U novije vrijeme uzgaja se kao ukrasna biljka.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST.

Šipak je vrlo ljekovita biljka. Sadrži 9,1% vode, 3,4% proteina, 1,4% masti, 80% ugljikohidrata kao i 270 mg vitamina C. Sjemenke imaju vitamin E kao i vanilin. Snaga od 100 g je 350 cal. Vitamin C u divljoj ruži ne gubi se pripremom hrane, ali se nakon godinu dana u džemovima ili likerima, primjerice, smanjuje na četvrtinu svoje početne vrijednosti. Također se sastoji od vitamina A, D i E, zajedno s mastima kao i antioksidansom flavonoidom.

VAŽNO JE ZNATI.

Od biljke se mogu koristiti plodovi, te listovi i svježi, u obliku čajeva, džemova ili ulja. Sirup od palog lišća koristi se kod plućnih bolesti, posebno kod kroničnih stanja kao što je astma. Čaj od žutika je iznimno rješenje protiv iscrpljenosti i iscrpljenosti, pojačava otpornost i pomaže u borbi protiv infekcija, a osvježavajuće djeluje kod bolesti s visokom temperaturom. Samo 2 šalice čaja od šipka dnevno zasigurno će promijeniti potrebu za multivitaminima u zimskom razdoblju. Šipak sadrži čak 20 puta više vitamina C od naranče, a također je bogat izvor antioksidansa. Ovo je samo jedan od razloga zašto šipak ima koristan učinak na zdravlje i dobrobit bubrega i mokraćnog mjehura. Osim vitamina C, šipak je bogat vitaminima A, D kao i E te također potrebnim masnim kiselinama.

ELEKTRONIKA