Međuspremnik na Androidu

0
Rate this post

Međuspremnik, ili međuspremnik, mali je privremeni međuspremnik za prijenos informacija i već je dugo prisutan u našim operativnim sustavima, uključujući i naše mobilne uređaje. Sa stajališta krajnjeg korisnika, ova je funkcionalnost iznimno korisna u svakodnevnim aktivnostima koje se obavljaju na mobilnim telefonima i računalima; nije neuobičajeno da korisnik kopira dio teksta iz jedne aplikacije u drugu, kao što su poruke, verifikacijski kodovi, dijelovi izvornog koda, web adrese, između ostalog.

Ali ova fantastična značajka skriva mračnu stranu. To je ničija zemlja.

Govoreći konkretno o Android platformi, svaki proces joj može pristupiti, sve dok je u prvom planu (od Androida 10) ili u bilo kojem trenutku (na prethodnim Androidima). Ovaj pristup služi za pisanje i čitanje, a ne korištenje bilo koje vrste dopuštenja, što je jedan od načina kontrole pristupa Android resursima ili upozorenja korisnika.

Mi, ovdje u SiDi sigurnosnom timu, napravili smo dubinsku studiju o tome kako međuspremnik na Androidu radi kako bismo razumjeli njegov interni proces i kako bi zlonamjerna aplikacija mogla zloupotrijebiti ovaj dizajn za vlastitu korist.

Operativni sustav Android nudi objekt “clip” koji može biti 3 vrste:

Tekst – Podaci koji sadrže pojedinačne ASCII znakove. Prilikom kopiranja ove vrste podataka, okvir umeće sadržaj u “clip” objekt i dodaje ga u međuspremnik. Prilikom lijepljenja izvorni podaci se umeću u odredišni međuspremnik;

URI – Prilikom kopiranja složenijih podataka, kao što su slike od davatelja sadržaja, URI koji upućuje na te podatke dodaje se u međuspremnik. Prilikom lijepljenja, URI se rješava okvirom i sadržaj na koji ukazuje se umeće u odredište.

Namjera – Posebno se koristi za prečace aplikacija. Ova namjera se kopira i zalijepi izravno.

Da bi implementirali aplikaciju koja podržava funkcionalnost međuspremnika, programeri moraju instancirati referencu na klasu ClipboardManager putem usluge sustava međuspremnika. Ovaj objekt je odgovoran za sve kopiranje i lijepljenje između odredišta i međuspremnika međuspremnika.

Tamna strana međuspremnika

Ovo je jedna od najkorisnijih značajki Android ekosustava, međutim, kao što je ranije spomenuto, skriva mračnu stranu koje korisnik često nije svjestan.Kao vježbu, zamislite jednostavnu aplikaciju za svjetiljku. Pomaže korisniku da pronađe ključeve od auta koji su pali na stražnje sjedalo, spašava kožu kada nestane struje i daje vrlo mističnu atmosferu kada priča horor priče na dječjoj rođendanskoj zabavi.

Tamna strana međuspremnikaSada zamislite da je korisnik upravo preuzeo ovu aplikaciju iz trgovine Google Play. To je aplikacija s 5 zvjezdica s vrlo dobrim recenzijama, kao što su: „Ova je aplikacija savršena! Uljepšava moje najcrnje dane!”

Ali prisjetimo se kako okvir međuspremnika radi na Androidu iz perspektive programera:

  1. kopiranje
  2. Dobijte referencu na uslugu sustava međuspremnika
  3. Napravite novi objekt tipa isječka i kopirajte podatke u njega
  4. Koristite metodu setPrimaryClip(clip) za dodavanje podataka u međuspremnik
ELEKTRONIKA